tisdag 8 mars 2011

Bröd med morötter, solrosfrön och örtsalt



Provade baka bröd med morötter, honung, solrosfrön och örtsalt. Det var otroligt lätt att göra och blev fantastiskt gott, kommer nog att bakas fler gånger här hemma. Idag blir det ner i verkstaden och slipa och fixa på dörrarna som vi fick hem igår från nacka byggnadsvård, bestämde oss tillslut för pardörrar med glasrutor. Bilder kommer så småningom. 



3 st

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
3 dl finrivna morötter
13-14 dl lantvetemjöl eller rågsikt
1 ägg
1/2 dl solroskärnor
1/2 msk örtsalt


Gör så här:

Värm mjölken till fingervarmt ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma dem till runda bröd. lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer:

  1. Hej patricia

    Har en liten fråga till dig.

    Vart kan jag finna din mailadress?

    Kram
    Erika

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Hittade till din nya blogg nu och har kikat runt lite, vad kul med en egen blogg! Får önska dig lycka till!
    Dina bröd ser verkligen goda ut, kanske jag skulle ta och prova? För det finns ju knappt något godare än varmt hembakat bröd, mums!
    Ha en fin vecka! :)

    SvaraRadera